Dzień Sour, podpis trunku Pisco w Peru
W pierwszym tygodniu lutego Peruwiańczyków świętują na
ulicach, w parkach, barach, winiarniach, gmin, hoteli, oraz wszędzie tam, gdzie
ludzie, którzy kochają swój kraj, spotyka Sour Day Pisco jako hołd dla tego
szlachetnego , przyjemny i elegancki peruwiański koktajl.
Rozdzielczość Ministerialna 161-2004-spożywczego z
dnia 22 kwietnia 2004 roku powstała "w pierwszą sobotę lutego każdego roku
jako Dzień Pisco Sour na poziomie krajowym". Rezolucja ta jest uzupełniona
przez regułę dawnego Narodowego Instytutu Kultury (INC), że 18 października
2007 ogłoszony Pisco Sour jako "dziedzictwa kulturowego Narodu", w
oparciu o Konwencja UNESCO w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa
kulturowego prawa powszechnego dziedzictwa kulturowego Narodu i dyrektywa o
uznawaniu i oświadczenia przejawy kultury toku Kultury Dziedzictwa.
Pisco sour powstał w 1916 roku w Morris Bar, który
znajduje się na Calle Boza 847 Rozdrobniony Unii. Ten bar był najczęściej
odwiedzanym przez intelektualistów, artystów i polityków tamtych czasów.
Zainspirowany kwaśną whisky, oryginalna receptura miała wodę mineralną, syrop
cukrowy, sok z cytryny i pisco, jak "lemoniada pisco", byłoby zostały
przygotowane przez barmanów Alfonso Bregoye, Graciano Cabrera Alberto Mezarina.
Według Jose Antonio Schiaffino w "The Origin of Pisco Sour",
wynalazca wzoru był Californian Victor V. Morris, właściciel tego baru.
Uroczystości w Limie i terytorium Peru
Publiczne i prywatne miejsca do świętowania są liczne
i znajdują się w całej stolicy. Jest to kwestia wyboru. Można również świętować
w domu z przyjaciółmi.
Na Międzynarodowej Gallos Coliseum The Rosedal de
Surco, znajduje się w głównym placu w Surco, istnieje muzyka ludowa i tańce
ludowe, a także obecność producentów Pisco, którzy udostępnione publiczności
różnorodność swojej kuchni i shaker, gdzie pisco jest gwiazdą.
Pisco Festival, który odbywa się w parku wystawowego
przyciąga producentów Tacna, Ica, Cañete, Huaral i różnych dzielnic Limy do
przedstawienia swoich najlepszych adaptacji popularnej peruwiańskiej napoju,
jak Aguaymanto Sour, naturalny kwaśny (z stewia, chia i aguaymanto), a nawet
Urresti Sour. W samym centrum to można również znaleźć Food Festival spróbować
narodowych potraw towarzyszyć napoje zakupione.
Gmina Limie zorganizowała pieszą wycieczkę, która
miała uczestników za pośrednictwem różnych charakterystycznych miejscach
Cercado. Wśród nich, Maury, Hotel Bolivar i piwnicy hotelu Queirolo.
Restauracje, bary i centra handlowe z okazji naszego
najdroższego koktajlu. Istnieje wiele opcji: bardziej kameralny i inne masywne,
romantyczne i innych do dzielenia się z przyjaciółmi.
W prowincji. W Trujillo, Izba Gospodarcza La Libertad
i Wojewódzkiego Gminy odbyło trzynastego 2016 edycja Narodowego Dnia Pisco Sour
i XII Targi Żywności. 2016 spożywane około 5000 litrów pisco. Niektóre zmiany
były Coca Sour wykonana z koki i Inca Sour, który został wykonany z quinoa.
Około 6000 odwiedzających przyszedł do dopchać Plazuela El Recreo gdzie
smakowały różnorodność napojów na bazie pisco i wiele innych potraw.
W Ica,
Arequipa, Tacna, Moquegua i innych regionów scenariusze są podobne. Nie peruwiański
miejsca, w których nie odbywają się na Pisco Sour.
Za granicą
również Peruwiańczyków mieszkających za granicą smaku i cieszyć się najlepszym
z naszej kuchni towarzyszyć nasz słynny narodowy napój.
Przedstawiam film, aby pamiętać, jak przygotować pisco
sour
Referencje
Día del Pisco
Sour se celebra con festivales y tours en Cercado
Día del Pisco Sour: ofertas y eventos para celebrarlo
Conoce el árbol genealógico del pisco sour
El Día del Pisco Sour 2012
PRODUCE
(2004) Instituyen el prime sábado del mes de febrero de cada año como Día del Pisco Sour, Resolución Ministerial
Nº 161-2004-Produce, 22 de abril de 2004
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.